4.42. Astrida Lindgren ,,Broliai Liūtaširdžiai“


showŠį rytą trumpam grįžau į vaikystę ir nusprendžiau perskaityti dar kartą (pirmas kartas buvo gal prieš 13 metų) knygą, kuri anuomet buvo viena labiausiai patikusių. Pamenu, ir ašarą tuomet braukiau, nors viskas, kas išlikę atminty- pabaisa Katla, kuri net ir viršelį buvo užgrobusi.

Romanas pasakoja apie du brolius, kurie dėl tam tikrų aplinkybių miršta vos kelių mėnesių skirtumu. Jie patenka į pomirtinį pasaulį – Nangijalą- kuriame pildosi visi norai, o aplinka- vis tokia pat graži. Bet ramų Nangijalos slėnių gyvenimą sudrumsčia tironas Tengilis ir siaubą kelianti pabaisa Katla. Broliai leidžiasi į nuotykių ir pavojų kupiną kelionę, norėdami įveikti blogį ir išvaduoti pavergtus Nangijalos žmones.

Tai, sakyčiau, kiek neįprasta knygutė, kadangi nemažai kalbama apie mirtį ir kas laukia po to, rodoma, kad visai tai nėra baisu ir koks gražus gyvenimas yra anapus. Net skaičiau komentarų, kad tokia knyga visai neskirta vaikams, nes kam jiems pasakoti apie mirtį ir kaip tai gali neigiamai juos paveikti. Kiek juokinga tai skaityti, nes nemanau, kad kurį nors vaiką tai kaip nors neigiamai paveikė/paveiks. Juk mirtis ten- visiškai nesvarbu. Viso kūrinio metu akcentuojama svarbi vertybė: draugystė. Tokie besąlygiškai pasitikintys vienas kitu, galintys pasiaukoti tam, kad tik kitas būtų laimingas, nepakliūtų į žabangus ar būtų iš jų ištrauktas, broliai kiekvienam mažajam skaitytojui tampa vienais įdomiausių veikėjų. Autorė, kurdama fantastišką istoriją, kurioje du berniukai keliauja ir ryžtasi išgelbėti pasaulį nuo blogio, bet kartu ir nepamindami svarbiausių vertybių (pavyzdžiui, kai prieš kovą vyresnėlis pasakė, kad jis negalės nieko žudyti), įtraukia skaitytojus į nesibaigiančius ir kvapą gniaužiančius nuotykius bei tuo pačiu moko tiesų, kurias privalu mokėti kiekvienam.

Tiesa, pasijaučiau kiek per sena šiai knygai, nes nebeužbūrė ji manęs taip, kaip kadaise, bet, nepaisant to, ji man vis vien išliks kaip viena šilčiausių knygų, kuri tik dar labiau skatino lįsti kuo gilyn į nuostabų knygų pasaulį.

Ekranizacijos

Suradau dvi ekranizacijas:

  • 1977 m. Švedijos kurtas filmas Broderna Lejonhjarta, kurį režisavo Olle Hellbom, pastatęs ne vieną filmą pagal Astridos Lindgren kūrinius.
  • 1985-aisiais pasirodė mini serialas (5 epizodų) Bröderna Lejonhjärta, kuris- tarsi išplėsta 1977-ųjų versija, abiejuose vaidina tie patys aktoriai.

Vienas komentaras “4.42. Astrida Lindgren ,,Broliai Liūtaširdžiai“

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.