14.23. Bonnie Garmus „Chemijos pamokos“


Kartais gali pasirodyti, kad mėgstu peikti knygas ar netgi specialiai turiu iškoneveikti kokį itin populiarų literatūros kūrinį. Tačiau knygas renkuosi tikrai neturėdama tokių minčių, visa bėda, kad dažniausiai itin sunkiai numetu nepatinkančias, tad ir nutinka taip, kad jos aprašomos čia. Šiek tiek neramiai ėmiau ir „Chemijos pamokos“, kurią, atrodo, nemažai lietuvių pamėgo. Tačiau jau skaitydama pradžią lengviau atsikvėpiau supratusi, kad šįsyk nereikės ilgiausių pastraipų skirti nepatikusiems dalykams aptarti.

Septintojo dešimtmečio pradžia. Elizabetė Zot – talentinga chemikė, kuriai atsiskleisti ir parodyti tikrąją savo vertę profesinėje srityje trukdo tai, kad ji – moteris. Anuomet mokslas buvo išskirtinai vyrų privilegija, o moterys dažniausiai turėdavo pasitenkinti žemiausiomis pareigomis, kentėti priekabiavimą, pašaipas, apgavystes. Temos apie vyrų valdomą pasaulį, moterų teises, įkvėpimą būti ne tik stereotipine namų šeimininke, bet ir kovoti dėl savo norų tapti tuo, kuo tik nori, šioje knygoje yra stipriai išplėtotos. Bežiūrėdama savaitgalį „Barbę“ nustebau, kokios panašios knygoje ir filme narpliojamos temos. Ir tiek ten, tiek ten sukti galvos, apie ką kalbama nereikia, žinutės siunčiamos aiškiai ir konkrečiai. Ar tai minusas? Šiais atvejais man pasirodė, kad ne, o kai kurios idėjos yra vis dar aktualios ir šiomis dienomis.

„Chemijos pamokos“ tikriausiai ne man vienai priminė F. Backman knygas, nes radau humoro, niūresnių momentų, po humoru besislepiančių liūdnų žmonių, naivumo, neįtikinamų, kone stebuklingų siužetinių vingių ar sprendimų (pavyzdžiui, kai kada pasakojamos šuns mintys). Žinau, kad kai kam F. Backman visiškai nepatinka, tuo tarpu pati priskiriu save prie mėgstančių jo kūrybą. Tiesa, pabaigoje (kad ir buvo galima jau seniai nuspėti, kad laikui bėgant atsiskleis tam tikros paslaptys) sutapimų buvo per daug, galima buvo kai ko atsisakyti, kilo mintis, kad ir šiek tiek sutrumpinti visą istoriją buvo galima, neprarandant svarbiausių knygos dalių. Tačiau šie svarstymai – menkniekiai, nes siužetas sukėlė jau senokai jaustą skaitymo malonumą, veikėjai įdomūs, o ir čia viena tų knygų, kurią skaitant ima rūpėti net ir antraeilių personažų likimai. Siužetas spalvingas kaip ir knygos viršelis, norėdavosi grįžti prie knygos pas jau pažintus veikėjus, o jų keistenybės visai netrukdė įsijausti.

Pramoginis, toli gražu neprastas romanas, kuris praskaidrino nuotaiką ir sugrąžino tikėjimą, kad vis dar randu sau patinkančių knygų.

Jau šių metų rudenį pasirodys mini serialas Lessons in Chemistry, kuriame Elizabetės vaidmenį atliks Brie Larson.

2 komentarai “14.23. Bonnie Garmus „Chemijos pamokos“

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.