14.29. Sohn Won-Pyung „Migdolai“


Pasičiupau pirmą pasitaikiusią ploną knygą kelionei pas artimuosius Kalėdoms. Tad visai maloniai nustebau, kai Kalėdų ryte skaitydama radau, kad pagrindinio veikėjo gimtadienis yra per Kūčias. O knyga yra apie berniuką Jundžę, kuriam buvo nustatyta aleksitimija (ji pasireiškia negebėjimu atpažinti bei išreikšti emocijų simboliais – žodžiais, taip pat orientavimusi į aplinkos veiksnius, o ne patirtis ir išgyvenimus). Išskirtinė tema, dėl kurios šią knygą ir norėjosi perskaityti. Tiesa, iš karto perspėju, kad knygos nugarėlėje esančioje anotacijoje surašyti visi pagrindiniai įvykiai iki kulminacijos, be to, nesu tikra, kiek įtakos knygos pardavimams gali turėti viršelyje esanti frazė, kad tai – mėgstamiausia BTS fanų knyga, bet tegu tai lieka leidyklos stebimai statistikai. Tuo tarpu pati galiu teigti, kad šis trumpas romanas gali būti įdomus įvairaus amžiaus skaitytojams – tiek paaugliams, tiek ir suaugusiems.

Siužetas – visai ne kalėdinis, nors, nepaisant gan brutalių momentų, yra joje ir grožio, ir gerumo, ir skirtingų žmonių itin subtiliai besimezgusios draugystės, ir kai kada humoro, bandant parodyti, kaip sudėtinga gali būti gyventi „kitokiam“. Knyga pradžioje įtraukė, netgi maniau, kad vešiuos namo jau perskaitytą. Sudomino personažas, buvo įdomūs mamos bei babos (kaip įdomu buvo surasti žodį, kuris man savas) santykiai, tai, kaip jos stengėsi kiek įmanoma palengvinti Jundžės gyvenimą, mokydamos jį emocijų, pateikdamos įvairias situacijas ir aiškindamos, kokias emocijas jos paprastai sukelia.

Vis dėlto antroje knygos pusėje susidomėjimas kiek prislopo, o atėjus kulminacinei daliai pasidarė ir gaila, kad taip tvarkingai ir įdomiai besirutuliojusi istorija nukeliavo į didžiausią ir visiškai nebereikalingą dramą ir į kone fantastiką primenančius siužetinius vingius. Tiesa, pagal komentarus supratau, kad korėjietiškų dramų mėgėjų tokie posūkiai nenustebins, pati kažkada esu mačiusi tik keletą ištraukų bei parodijų, kuriomis kas nors Instagram’e pasidalindavo, tad kontekstą maždaug žinau, bet suprantu, kad nesu tokių siužetų auditorija.

Apskritai, jei ne paskutinis trečdalis, būtų išties įdomi knyga, be to, verta susipažinti su aleksitimija, jei dar neteko apie ją išgirsti.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.